Весела Лечева разкри нередности и в НСБ, сключен е ненужен договор за 1.7 млн. лв.

Общество

13-09-2022, 16:34

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Без конкурс е закупен софтуер в деня на указа за съставяне на служебно правителство, 1 млн. лв. били преведени с платежно на ръка

Във връзка с постъпили журналистически въпроси до пресцентъра на Министерството на младежта и спорта относно договор на „Национална спортна база“ ЕАД за закупуване на софтуер, oт ведомството предоставят следната информация:

Договорите на НСБ ЕАД (за продукта и съответните лицензии към него), споменати от министър Весела Лечева при участието й в предаването „Още от деня“ на БНТ на 7 септември 2022 г., са подписани на 1 август 2022 г. от изпълнителния директор на НСБ ЕАД (към онзи момент г-н Венцислав Петков). Те са сключени за общата сума от 1 746 600 лева с включен ДДС, като до момента са извършени плащания по договорите в размер на 1 087 057 лв. Плащането на тези суми е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания. Сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години. Името на компанията и конкретните условия на договора са свързани с конфиденциалността на отношенията на контрагента с НСБ ЕАД и тяхното публично разкриване би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството. 

Конкурс или друга процедура не е проведена. На интернет сайта на НСБ ЕАД също не е публикувана информация относно провеждането на такава процедура. Към момента в НСБ ЕАД не са открити протоколите от заседанието на Съвета на директорите както за процедурата по сключване на тези договори, така и за целия период на управление на изпълнителния директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения. Изпълняващият функцията секретар-протоколчик на Съвета на директорите и заемащ длъжността председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването от протоколите на заседанията на Съвета на директорите на НСБ ЕАД на назначеното от министър Весела Лечева ръководство на дружеството.

Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства.

"Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на „Национална спортна база“ ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес“, съобщи министър Весела Лечева. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен