МВР: Предприети са необходимите мерки за гарантиране на сигурността на децата в училище

Общество

14-09-2022, 14:00

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От МВР са предприети мерки, за да се гарантира сигурността на учебните заведения във връзка с  планираните тържества за откриването на новата учебна година, насрочени за утре, 15 септември, заявиха главен инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“- ГДНП.
 Главен инспектор Дарин Димитров обясни, че предварително служители на „Охранителна полиция“ са извършили съответни проверки на сградите, където ще се провеждат занятия през годината, като са инспектирани системите и съоръженията, свързани със сигурността. Направени са и срещи с ръководствата на охранителните фирми. Обходени са районите около сградите и са проверени уличното осветление, пътната маркировка и оградите. Успоредно с това са проведени срещи с представители на РУО на МОН, както и с директорите на учебни заведения.

Традиционно Пътна полиция започва акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, припомни инспектор Мария Ботева. Тя уточни, че както в рамките на самата операция, така и през цялата учебна година, е планирано да се осигури полицейско присъствие и осъществяване на контрол в районите около училищата преди и в края на занятията. Екипите ще следят основно за недопускане на рисково поведение от страна на шофьорите, когато преминават в тези зони. Инспектор Ботева отново призова родителите, които съпровождат децата си, а и самите ученици, да пресичат само на обозначените за това места (препоръки за безопасност четете тук).

Като послание за силната ангажираност на МВР в гарантирането на сигурността на децата, по инициатива на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, утре полицейските автомобили, разположени около училищата, ще са с включени светлинни сигнализации. Това ще е и своеобразен поздрав към самите ученици по повод първия им учебен ден.