Потребителската кошница е с 23% по-скъпа спрямо миналата година

Портфейл

15-09-2022, 08:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Toва заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов

Имаме много добра реколта и на плодове и на зеленчуци. На пазара на храни имаме стабилизация, последният поков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Потребителската кошница е с 23% по-скъпа спрямо предходната година.

По думите му много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Иванов призова да не се използва пазара за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. И апелира за повече информираност и разум от потребителите.

Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид че зимата изисква изполсването на повече енергийни ресурси.

По думите му ппределено потреблението се е свило, масово хората се насочват към стоки от първа необходимост. "На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция", отбеляза той.