Дават още 10 милиона лева на три общини в района на Карлово

Политика

15-09-2022, 17:34

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако засилим работата по превенция, бихме спестили голяма част от разходите за възстановяване след бедствия, заяви Иван Демерджиев

Заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС под председателството на заместник министър председателя по обществен ред и сигурност и  министър на  вътрешните работи Иван Демерджиев бе проведено днес в МВР.

“От сумата от 34 млн. лв. останали в бюджета, днес разпределихме общо около 31 млн. лв., в които влизат и тези за трите общини – Карлово, Калояново и община Марица”, заяви министър Демерджиев. Той допълни, че комисията е разгледала постъпилите вчера искания на трите пострадалите от наводнението общини. “В рамките на заявените конкретни искания, отпускаме малко над 10 млн. лв.“ По думите на министъра, за тези суми общините са изразили съгласие, че ще покрият нуждите им за момента.

Останалите разходи, предадени в комисията като план сметки, ще бъдат разглеждани на следващи заседания през идната година, поясни още вътрешният министър.

“Коментирахме необходимостта от засилване на работата по превенция и съответно увеличаване на бюджета на комисията за превенция. Общият бюджет на комисията към момента е 80 млн. лв., но само щетите от последното бедствие по първоначални прогнозни данни възлизат на тази сума. Ако засилим превенцията и насочим акцента на работата ни в тази посока, бихме спестили голяма част от разходите за възстановяване от последствията и няма да се стига до такива трагедии, на които сме свидетели.

Работата, свързана с горските проверки, продължава и към момента. До вчера вечерта са проверени над 80 сечища в региона, констатирани са известни слабости, но не е установена незаконна сеч към момента, съобщи заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. Съставени са няколко акта за установяване на административни нарушения , като  работата продължава. В пострадалите от наводнението райони е  извадена почти 1000 кубически метра дървесина, която в последствие ще бъде разпределена безвъзмездно на населението, поясни Чамбов.

Продължава отстраняването и на щетите по железопътната инфраструктура, заяви  заместник-министърът на транспорта и съобщенията инж. Красимир Папукчийски, който уточни, че засегнатите участъци са от порядъка на 3 км. Служители от структури на министерството оказват съдействие и при възстановителните работи с техника и доставка на над 3 хиляди кубика инертен материал за първично заздравяване на улиците в засегнатите места.