Весела Лечева дава Радостин Василев на прокуратурата

Политика

16-09-2022, 09:33

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Tя потвърди, че това ще стане до края на мандата ѝ

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, че парите по договора за софтуер на „Национална спортна база“ ЕАД ще бъдат върнати на държавата. Лечева разкри и редица нередности по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта. Организации, които са попаднали под мониторинга на ведомството, вече са декларирали, че няма да реализират проектите си и връщат отпуснатите им средства. 

Весела Лечева беше попитана за договора, който НСБ е сключила на 1 август 2022 г. или в деня, в който беше издаден указ за назначаване на служебното правителство. 

„Това, което ми направи впечатление е, че този софтуерен продукт не е бил заложен в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра, както се изисква по Закона за публичните предприятия. Разходът е много сериозен за възможностите на дружеството. Става въпрос за продукт на стойност 1,7 милиона лева, който може да се имплементира за големи производствени процеси или за предприятия от мащабите на Топлофикация с хиляди абонати“, съобщи Весела Лечева и допълни, че НСБ и в момента разполага с модерен, но далеч не толкова скъп софтуер, който отговаря на нуждите на спортните бази. 

"Добрата новина е, че вчера проведохме разговори със собственика на фирмата, който се съгласи да подпишем анекс и да върне парите. Може би това ще е прецедент - за първи път да се върнат средства по такъв договор, за което благодаря и на фирмата“, каза Лечева. 

В резултат на проверките, които бяха наредени от министъра на младежта и спорта, са открити и нередности, касаещи младежките дейности по Националната програма по чл.10А от Закона за хазарта. 

Весела Лечева даде пример с проект, който е трябвало да се реализира във Велико Търново, Габрово и София. 

„Знаете, че аз дълги години бях депутат от Велико Търново и ми беше интересно за какво могат да се похарчат 500 000 лева за два месеца“, коментира министърът.
И разкри, че според проекта наем за зала за обучителен модул за два дни струва 13 600 лева или по 6800 лева на ден, дискусионен модул за един ден е с цена от 7400 лева, за един концерт са предвидени 86 000 лева, а възнаграждението за водещ възлиза на 5000 лева. 

"Тази организация се отказа от договора си и връща парите в Министерството на младежта и спорта. Очевидно не е имала намерение да изпълни проекта по така заложените параметри, така че й благодаря, че взе доброволно това решение“, добави министър Весела Лечева. 

Министърът даде и други примери за младежки организации, които са регистрирани на един и същи адрес или имат едни и същи управителни органи. 

"Изнесените от мен данни говорят за изключително неглижиране на начина, по който се одобряват и отпускат средствата по младежките програми. Това са 6 милиона, които се отчисляват от хазартните оператори. Хиляди млади хора могат да участват, но не по начина, по който в момента се изразходват парите“, каза министър Лечева. 

Министърът на младежта и спорта очаква 1 милион и 400 хиляди лева да бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта. 

"До края на моя мандат като служебен министър остават няколко седмици, но моята цел е да променим наистина правила, така че средствата да се харчат прозрачно и в името на обществения интерес“, каза тя.

Тя уточни, че се проверяват 38 договора, подписани от предишния министър Радостин Василев, които са на стойност 5 млн. лева. Лечева ще сигнализира прокуратурата в момента, в който приключат всички проверки и излязат заключенията по тях, като това ще стане до края на мандата ѝ.