Пожарникари призоваха за законови мерки срещу нелегалната сеч

Общество

18-09-2022, 10:06

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За да бъдат опазени горите в България, е нужна нова законодателна инициатива. Около това мнение се обединиха пожарникари, които обсъдиха проблемите в сектора във Варна, предаде БНТ.

Основна причина за унищожението на горите са палежите. Според експертите с дългогодишен стаж в системата на противопожарната безопасност, 98 процента от всички пожари в горите стават след човешка намеса. Друга причина е сечта.

Нерегламeнтираното обезлесяване налага да се предприеме законодателна иницатива за компенсаторна програма, която да гарантира засаждане на повече млади дървета.

"Тази сеч, която се извършва, това е от много години и не знам защо инстанциите си затварят очите за това нещо - то е очевидно, в много райони на България, че има такъв проблем. Всички виждат, че камиони с трупи се изнасят, че се прокарват безброй пътища в гората, и никой нищо не прави.", казва Милена, учредител на Гражданско сдружение „България си ти".

"Цялата периферия на гората, особено тази, която е в червената книга, да бъде наблюдавана с дронове и с камери. Както наблюдаваме улиците, така трябва да наблюдаваме и най- ценното нещо в нашата държава- горите.", смята Димитър Куцаров, председател на Гражданско сдружение „България си ти".