Министърът на отбраната: Пилотът се е катапултирал успешно, парашутът се е отворил напълно

Общество

28-09-2022, 20:32

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Димитър Стоянов с подробности за авиокатастрофата

"Днес, в 14.13 ч. самолет Су-25К с пилот Пейо Дончев претърпя инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава ситуация. Той е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в авиобаза Безмер, където пристигна заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след инцидента при тренировъчен полет със самолет Су-25.

Министър Стоянов съобщи, че е организирана медицинска евакуация със самолет „Спартан“ и пилотът е транспортиран във ВМА, където са му направени изследвания. Състоянието му е добро.

„Полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно“, разясни министър Стоянов.

Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

"Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация“, категоричен беше министърът на отбраната. Той съобщи, че с негова заповед е назначена комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента. „Тук, на мястото на инцидента са екипи на Военна прокуратура, които разследват ситуацията“, допълни той.

"Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. Това е правило, което се спазва“, коментира министърът на отбраната в отговор на въпрос. Всички самолети на авиобазата са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен