Путин ще обяви анексирането на украинските територии в петък

Свят

29-09-2022, 17:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руският президент Владимир Путин ще произнесе утре голяма реч и Русия ще обяви официално анексията към Руската Федерация на украински територии, които са под неин контрол, предадоха световните агенции. Новината съобщи на редовния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА.

"Церемония по подписване на договорите за влизане на новите територии в Руската Федерация ще се проведе утре в 15 ч. местно време (12 ч. по Гринуич) в Кремъл", каза Песков. "Владимир Путин ще произнесе голяма реч на това събитие", добави Песков. Церемонията ще се състои в в Георгиевската зала на Кремълския дворец.

Днес Путин ще проведе съвещание с постоянните членове на Съвета на за сигурност на Руската федерация, ще разговаря с чуждестранни лидерис, каза говорителят.

Иначе според плановете утре от страна четирите украински територии, които ще бъдат присъединени към Руската Федерация, договорите ще бъдат подписани от лидерите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и от назначените от Москва власти на Херсонска и на Запорожка област. Тези четири района  съставляват около 15 процента от територията на Украйна, припомня Ройтерс.

След това договорите ще бъдат ратифицирани от руския парламент. Москва после ще разтвори образно казано чадъра на руската ядрена защита и над тези зони, тъй като ще ги смята за руска територия. А населението на четирите района ще може вече да бъде мобилизирано за така наречената от Русия военна операция в Украйна.

Четирите района проведоха между 23 и 27 септември референдуми за анексиране към Русия. Киев и международната общност нарекоха тези гласувания псевдореферендуми, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди още тогава, че те унищожават всякаква възможност за преговори за мир.

Какво ще направи западът срещу анексията на още  украински територии към Русия? Вероятно ще увеличи доставките на оръжие за Киев и ще затегне още повече финансовите санкции срещу Москва. 

Кремъл заяви пък вчера, че руската военна операция в Украйна трябва да продължи най-малкото до превземане на целия източен Донецки регион в Украйна. Сега руските сили държат 60 процента от територията. Съседната Луганска област е почти изцяло под руски контрол. Двете области заедно съставляват Донбас.