Социолози: Не очакваме взрив на избирателната активност

Политика

02-10-2022, 09:30

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Социолози не очакват взрив на избирателната активност на днешния вот. Те предвиждат резултати, близки до тези на изборите през миналия ноември. Апатия, разочарование, отчужденост - това са мотивите на хората, които не желаят да гласуват. Към 8:30 ч. избирателната активност е 1%.

Според социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова причините хората да не гласуват са в цялостния политически процес и поведението на партиите, предаде bTV. 

„Информацията, която получаваме е по-скоро за апатия, нежелание за участие в изборния процес отчужденост, разочарование от това, че не може да имаме стабилно упралвение в ситуация, в която напрежението се покачва“, коментира също социологът от „Маркет Линкс“ Добромир Живков.

По думите на Боряна Димитрова има голямо колебание и незнание у хората за кого да гласуват. Причината е, че няма ясни критерии, които да разграничават партиите.

Социолозите очакват резултати около тези през миналия ноември. 

„Ранният сутрешен вот не е толкова симптоматичен за резултата в края на деня. Хората гласуват по различен начин, в различини часове на деня“, каза социологът Боряна Димитрова.

„Имаме хипотези, че може да бъде дори по-ниска от най-ниските нива през миналия ноември, но също така е възможно да настъпи мобилизация“, каза социологът Добромир Живков.

Той обаче е оптимист, че ще имаме поне толкова гласове, колкото миналата година. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен