Бойко Борисов: Народът каза "Стига се враждували, намерете начин!"

Политика

04-10-2022, 12:25

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лидерът на ГЕРБ предлага контактни групи

"Тези избори показаха, че народът на никой не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: Стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдаме еднакво. Близо 80% от хората казаха пред социологическите агенции, че искат правителство. А и да отидем на следващи избори, нищо по-различно няма да се получи”. Това коментира председателят на ГЕРБ след проведените предсрочни Парламентарни избори. За да се състави правителство, той предложи да се създадат контактни групи и да се водят преговори от експерти по две основни теми - войната в Украйна (евро-атлантическата ориентация на България) и финансовата тема, която включва инфлация, еврозона, енергетика. По думите му ГЕРБ ще покани всички партии на тези преговорни срещи.

„Затова ще предложим както беше през 90-те години - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация и най-важното - с антипутиновата теза. Нека те проведат кръга от преговори като модератори между политическите партии. Като се върнат тези екипи след 1-2 седмици и кажат дадени приоритети, за които са съгласни тази и тази партия - след това казваме: "Давайте министрите и гласуваме правителство и всяка партия си носи отговорност". Само това е решението за мен всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа", обяви Бойко Борисов и апелира всички да си помислят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, войната се вихри със страшна сила и зимата няма да е толкова топло, както сега. „Предлагам на лидерите на другите партии, който иска, разбира се, да се дръпнем назад. Готов съм да направя всякакви компромиси. Оставям колегите да решат кого обичат повече - себе си ли, Путин ли или българският народ", допълни той.

Председателят на ГЕРБ даде за пример, че външнополитическата тема може да бъде водена от бившия външен министър Соломон Паси и президента Росен Плевнелиев. Кой е с Путин и кой - не, кой е на страната на войната и кой - не. Ако искаме да тласкаме държавата в поредните избори, това е идеално за Путин", коментира той и припомни позицията на ГЕРБ за войната, че партията е твърдо зад Украйна и агресията трябва да спре. Борисов отчете, че 67% от избирателите са "за" продължаване на евроатлантическия път, като добави и 10% на БСП, защото не може да каже, че Вигенин не е европейски човек. „Оръжие за Украйна трябва да се даде и ние това сме го казвали много пъти. И не трябва да се шикалкави”, припомни лидерът на ГЕРБ.


Втората тема за преговори са инфлация, финанси, икономика, цени, които също минават през решение от Народно събрание. „Колко ужасно е това, което ни завеща правителството на "Промяната". Вчера пак поискаха 200 млн. дълг. Дадоха им 100 на 4% лихва. Държавата изглежда отвратително и за международните, и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната. Това може да се реши с редовно стабилно правителство. Заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в еврозоната, пазарите веднага ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната", уточни Борисов. Идва зима, социалните помощи чукат на вратата. Не може да оставиш хората без огрев, без ток, а пазарът ти дава 100 млн. лв. Асен Василев знае какъв обран бостан е оставил
Друга тема, която да обсъждат експертните екипи е енергетиката - диверсификация от "Газпром", както и за Плана за възстановяване.
„Не искам да съм депутат, не искам да съм премиер или министър. Моята морална победа е ГЕРБ да бъде първа политическа сила. Ранното ми пенсиониране също се показа неправилно. Не може да те побеждавам на избори и то с такъв резултат - във всички областни градове с изключение на тези на ДПС, и те да искат да се пенсионирам", коментира още Борисов и посочи, че не е обсъждал с никого нищо, защото е изчакал да минат емоциите. „Ние също се радваме. Като мине болката и радостта, надявам се, че ще намерим сечението", допълни той и заяви, че предлага нещо, което може да е устойчиво и да изкара пълен мандат.

Моментът предполага търсене на съгласие и единение, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той добави, че ГЕРБ печели в 24 избирателни района, ДПС - в 5, а Продължаваме промяната - в 2. „От последните избори сме върнали подкрепата на 38 193. Това показва, че посоката, която сме следвали, е била правилна“, каза още Дончев.