Шойгу: В рамките на частичната мобилизация към руската армия вече са се присъединили над 200 000 души

Свят

04-10-2022, 18:22

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 200 хиляди души бяха мобилизирани в Русия, откакто президентът Владимир Путин обяви на 21 септември частична мобилизация във връзка с войната в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Официалната цел е в армията да бъдат взети 300 хиляди запасняци, които имат военен опит и полезни умения, съобщава БТА.

"Обучението на персонала на (новосформираните) подразделения се провежда в 80 военни обекта и в шест тренировъчни центъра", изтъкна днес руският министър на отбраната на правителствено заседание. Той отбеляза, че в районите на сраженията мобилизираните ще бъдат придружавани от бойни части, които вече са се сражавали в Украйна.

По думите на Шойгу "голям брой" хора сами са се явили във военните комисариати, още преди да са били призовани от властите. Той обаче не посочи конкретни числа.

Мобилизацията обаче предизвика и сериозни опасения в Русия, като в някои региони имаше демонстрации против мярката. Освен това десетки хиляди мъже напуснаха територията на Руската федерация, за да не бъдат мобилизирани, отбелязва АФП.

Кремъл призна, че при мобилизацията са били допуснати и грешки, като например мобилизирането на студенти, възрастни хора или хора със заболявания.