Освободиха шефа на БАБХ

Политика

05-10-2022, 18:31

Снимка:

МЗХГ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието

Христо Вълчанов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) със заповед на министър-председателя Гълъб Донев.

От поста е освободен Христо Даскалов, също от днес. „В нарушение на изборното законодателство вчера Христо Даскалов се връща на работа, преди Централната изборна комисия да обяви поименно избраните депутати“, обясни заместник-министърът на земеделието Крум Неделков пред медии мотивите. Той поясни, че Даскалов в същия ден предприема разпоредителни действия с уволнения и назначения на служители, сключва неправомерно анекс към договор, с изтекъл срок на действие. И уточни, че след всички тези действия заминава в служебна командировка в Италия на разноски по проект към структура на БАБХ. „За всичко това не е уведомен министърът на земеделието“, подчерта доц. Неделков и акцентира още, че Министерството на земеделието не толерира подобни действия.

До този момент Христо Вълчанов е изпълнявал длъжността заместник изпълнителен директор на БАБХ. В  периода от юли 2021 г. до януари 2022 г. той е бил изпълнителен директор на Агенцията. Дълги години е служител на териториални поделения в БАБХ като е заемал и висши управленски позиции. Завършил е „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Преминал е през различни допълнителни обучения, включително в Италия.