Радев: Сега не е време за малодушие и тяснопартийни сметки

Политика

06-10-2022, 13:31

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Само за два месеца служебното правителство изгради стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особени затруднения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за възможностите за съставяне на редовен кабинет след изборите на 2 октомври.

Държавният глава коментира, че вотът в неделя не е успял да пречупи тенденцията за отчуждаване на гражданите от партиите и от властта. „И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и общи интереси, защото България има нужда от работещ парламент и от устойчиво, редовно правителство“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че по-тревожно е издигането на нови червени линии и то след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ за коалиции. Това издава страх на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата, което може да бъде свързано с неуспех и оттам с допълнителна ерозия на доверието, допълни Румен Радев. Президентът се обърна към политическите сили да се „успокоят“ и увери, че служебното правителство е изградило стабилна основа за следващо управление.

„Така че няма страшно – сега не е време за малодушие, за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи нашият конституционен модел и управление на страната. Сега е време да се поеме отговорност и за политическа смелост“, заяви Румен Радев.

„След 10 години протакане най-сетне служебното правителство въведе в експлоатация интерконектора с Гърция и това снижи значително цените на газа“, заяви държавният глава. Той посочи, че за първи път най-сетне е бил проведен и прозрачен, равнопоставен търг за доставки на природен газ. Според икономическата логика така се постига по-ниска цена, когато има прозрачни, ясни, открити условия еднакви към всички, а не по телефон да се договарят цени на доставчици, заяви Румен Радев. Той посочи, че фирмата, която беше договорена по телефона от предишния редовен кабинет, и заради отказа на чиито танкери служебното правителство беше "разпъвано на кръст", също е участвала в този търг и е любопитно да се провери дали тази фирма е дала много по-ниска цена. Румен Радев посочи, че служебното правителство е допринесло да се снижи и цената на горивата. „Всичко това са добри начални стъпки за овладяване на инфлацията“, каза държавният глава.

Президентът отбеляза и подготвените от служебното правителство мерки и много по-справедливи механизми за компенсация на потребителите за цените на тока и газа, както и проектът на държавния бюджет за следващата година, които ще бъдат внесен в Народното събрание.

„След дългото неглижиране правителството разработи и законите по Плана за възстановяване и устойчивост и аз се надявам те да бъдат във фокуса на партиите веднага след като се сформира парламентът“, заяви Румен Радев, като допълни, че вече е одобрена заявката за първия етап на финансиране по плана. Създаде се необходимата организация средствата по ПВУ да достигат до малкия и средния бизнес и то особено в областта на цифровата, дигиталната, зелената трансформация, технологичното обновяване на фирмите, каза президентът. Той посочи, че са гарантирани европейските средства за големите инфраструктурни проекти - магистрали, основни пътища, тунели, и служебното правителство е разработило липсващата нормативна база за започване на строителството. Освен това е гарантирано и зимното почистване на пътищата.

Държавният глава очаква също сериозен прогрес и в сферата на инвестициите. След официалното посещение на президента в Обединените арабски емирства и след посещението у нас на държавния глава на Азербайджан е провокиран инвестиционен интерес и делегации от двете страни идват в София за срещи.

Президентът съобщи, че следващата седмица ще обяви свикването на първото заседание на новото Народно събрание. „Ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания, защото в момента е изключително важно те да намерят общия език“, заяви Румен Радев. Той допълни, че ще предостави всички възможности съгласно Конституцията, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство.

Президентът Румен Радев говори пред журналисти в малтийската столица Валета, където участва в срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш“.