Противоепидемичните мерки се удължават до 12 октомври

Общество

06-10-2022, 17:46

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от COVID-19, на територията на цялата страна се удължават до 12 октомври. Това става ясно от заповед на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, публикувана на сайта на министерството, предаде БТА.

Решението е по предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и е на основание на доклада му за заболеваемостта на 14-дневна база. Досегашният срок на действие на мерките бе до 5 октомври, със заповедта те се удължават от 6.10.2022 до 12.10.2022 г.

Мерките изискват носенето на защитна маска за лице от всички лица, когато се намират в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Препоръчва се спазването на дистанция от 1,5 метра на открити обществени места, на които има струпване на хора. Работодателите и ръководителите на висши училища трябва да осигурят редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. В работните помещения и във висшите учебни заведения не се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания.

При възможност работодателите трябва да организират и дистанционна форма на работния процес, гласи още заповедта. Задължително е провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване