Иван Гешев: Интересите на българските граждани са разменна монета (Видео)

Общество

07-10-2022, 12:47

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Ако непрекъснато се борим с последиците, никога няма да решим основните проблеми. А основните проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг с журналисти след участието си в българо-баварския семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема „Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари", организиран от Фондация „Ханс Зайдел“.

Иван Гешев обясни, че има системни проблеми, които трябва да бъдат решени, които не се решават с десетилетия. „Резултатът е, че вероятно сме водещи в цяла Европа по катастрофи със смъртни случаи. Това е безобразие!“, отбеляза главният прокурор. „Никой не е застрахован, че един дрогиран шофьор няма да отнесе нас или наш близък. Това с наркотиците е пандемия! Никой не е в безопасност!“

"Със закриването на Специализираната прокуратура се закри нещо работещо и се връщаме към нещо неработещо. В края на юли 70-80% от СРС-ата, които се експлоатираха, за тежки случаи, бяха прекратени, защото щяха да са незаконни след закриването на Специализирания съд. Това бяха международни разследвания. Закриването им беше политическа екзекуция!", категоричен бе главният прокурор. "Да, трябва съдебна реформа, но не такава. Тя трябва да решава реалните проблеми", добави той.

В отговор на журналистически въпрос чувства ли се заложник за съставяне на правителство, Иван Гешев отговори, че не вярва това да е така, защото няма основания за неговото отстраняване. „Това се видя в процедурата във Висшия съдебен съвет“, отбеляза той. Единствената процедура, която би могла да се осъществи, не е в съответствие със закона, а тази, която е в съответствие със закона, е Велико народно събрание и промени в Конституцията, отбеляза главният прокурор.

Иван Гешев посочи, че хора, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека, явно нарушават същите тези принципи: „Принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това, че защото лично не харесваш някого или по други причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. Тъжно е, защото показва липса на държавност. Това означава, че интересите на българските граждани са разменна монета, търговия, търгашество, за решаване на лични, политически, конюнктурни или други интереси“, заключи главният прокурор.