Започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици

Крими

12-10-2022, 09:22

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"От днес започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици по време на смените и работния процес на служителите“.

Това обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

"Ще започнем на много места едновременно. Дадена е заповедта", допълни той.

Главният секретар посочи, че от януари следващата година ще влезе в сила наредба, в която ще бъде предвидено как ще се действа при установяване на служител на реда, който е употребил алкохол или наркотици преди смяна.

От думите му стана ясно, че дисциплинарно уволнение в момента е възможно, ако служител на МВР е седнал зад волана след употреба на такива вещества.

„Служителите на МВР, шофирали след употреба на алкохол или наркотици, се отстраняват, а по-късно ще бъдат уволнени дисциплинарно. Когато полицай бъде заловен да управлява в такова състояние, той се уволнява дисциплинарно без значение количеството в кръвта. Дори отказът за проба предвижда дисциплинарно уволнение“, добави Тодоров.

Според него проблемите с личния състав на МВР са натрупвани с десетилетия, като открои, че основните пропуски са в подбора, обучението, възпитанието и контрола над служителите.

Сигурността в обществения транспорт

"Беше взето решение, че ще се изработи алгоритъм за обществения транспорт, за да се изградят паник бутони и видеонаблюдение“, добави той.

Сигналите ще се подават в ново звено към МВР.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен