Удостоверението за психологическа годност на водачите в обществения превоз става безсрочно

Общество

12-10-2022, 14:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно, като само в определените в наредбата случаи ще бъде издавано наново, предаде БНР.

Промяната е отразена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 36, която бе подписана от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

С промяната на изискването на всеки 3 години професионалните водачи да преминават през психологическо изследване се премахва една административна тежест, която не води до значително повишаване на пътната безопасност, а само поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики, уточняват от Министерството на транспорта.

Проверката на психологическата годност на водачите задължително се извършва при издаването на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Удостоверение за психологическа годност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови автомобили, пътна помощ, превози за собствена сметка, обществен превоз на пътници или товари, както и за председателите на изпитните комисии.