Зеленски поиска 55 милиарда долара от международните финансови донори

Свят

13-10-2022, 10:17

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международните донори да увеличат финансовата си подкрепа за страната, за да се сложи по-бързо край на руската агресия, предаде БНР.

Във видеообръщение  по време на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон Зеленски посочи, че са необходими повече средства за преодоляване на очаквания за следващата година  бюджетен дефицит и за възстановяване на инфраструктурата, за енергийния сектор и за училища и домове.

Според Зеленски Украйна се нуждае от 55 милиарда долара. За украинския президент повечето помощ ще помогне за приключването на войната по-скоро и за гаранции, че „такава жестока война няма да се разпространи в други държави.“

Изказването на Зеленски срещна разбиране като управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната Банка Дейвид Малпас и американският министър на финансите Джанет Йелън подчертаха готовността на световната общност да продължи подкрепата си за Украйна.

Конкретно Георгиева посочи, че по изчисления на МВФ Украйна ще се нуждае от между 3 и 4 милиарда долара на месец външно финансиране, а може би повече, за да поддържа икономиката си. Тя изтъкна, че международните партньори на Украйна са поели ангажимент за даване на 35 милиарда долара помощ под формата на грантове и заеми което е било достатъчно за тази година, но финансовите нужди за следващата година биха могли да останат "много големи".

Георгиева също обяви, че МВФ планира да работи с украинските власти за осъществяване на предложение на Зеленски за Икономически форум за Украйна, на който да се споделя  информация, да се преглеждат финансовите нужди и да се осъществява координация за развитие на макроикономиката.