Проф. Ива Христова: Очакваме сериозна грипна вълна, пикът ще е през януари или февруари

Общество

13-10-2022, 12:37

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите ѝ има повишение на острите респираторни заболявания, причинени от редица други вируси

Няма доказани случаи на грип до момента. Със захлаждането на времето още през ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има повишение. Пикът ще е през януари или февруари. Вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, защото имунитетът отслабна. Това каза за предаването "Твоят ден" на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Има повишение на острите респираторни заболявания, причинени от редица други вируси. Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е тип А, H3N2, той е включен във ваксината и доминира от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват изведнъж. Има и обща отпадналост с болки по тялото. По същия начин може да се започне и ковид“, обясни проф. Христова.

"Не се очаква голяма ковид вълна. Не можем да предвидим дали вирусът няма да мутира отново. Разработва се ваксина за ковид и грип, но няма да е готова за този сезон. Сега в един и същи ден можем да се ваксинираме и за двете. Рисковата група са възрастни над 65 г., също и младежи с хронични заболявания. Намаляват хората, които не са се срещали с вируса. Ковид ще доминира над грипа", допълни още проф. Христова.