Путин: Частичната военна мобилизация в Русия е към края си

Свят

14-10-2022, 17:44

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според руския президент вече са мобилизирани 222 000 души

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че няма планове за удължаване на военната мобилизация в страната, предаде БТА.

На пресконференция в казахстанската столица Астана Путин каза, че частичната мобилизация, която разпореди миналия месец с цел набиране на 300 000 войници, е към края си и ще приключи до две седмици.  Според руския президент вече са мобилизирани 222 000. Общо 33 000 от тях са вече в армейски части, а 16 000 участват в конфликта в Украйна.

Мобилизацията, обявена от Путин през септември, се оказа много непопулярна в Русия, където почти всички мъже на възраст под 65 години са регистрирани като резервисти, отбелязва Асошиейтед прес.

Всякакъв пряк сблъсък между войски на НАТО и Русия ще доведе до глобална катастрофа, добави Путин на пресконференцията. Надявам се, че тези, които говорят за такова развитие, са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки, подчерта руският президент.

Той отговори с "не" на въпроса дали изпитва съжаления за конфликта в Украйна. Според него Русия прави това, което е правилно и няма за цел да унищожи Украйна.

Германия прави грешка, като дава приоритет на принадлежността си към НАТО над националните си интереси, заяви още Путин. Той отбеляза, че Берлин все още не е взел решение за единствената неповредена тръба от "Северен поток-2", през която според него Русия може да доставя газ на Германия. Подобно решение обаче не е работа на Русия, подчерта Путин.

Не виждам необходимост от преговори с президента на САЩ Джо Байдън, заяви още руският президент и уточни, че не е взел още решение дали ще посети срещата на високо равнище на Г-20 в Бали, насрочена за следващия месец. "Трябва да питате него дали е готов да води подобни преговори с мен, или не", отбеляза Путин. Според него случващото се в Украйна не е повлияло на форматите на взаимодействие между Русия и нейните партньори от ОНД.