Гешев: Държавните институции са подложени на атака от руски хакери

Общество

15-10-2022, 17:00

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавните институции са подложени на атака от руски хакерски групи. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с хакерската атака срещу правителствени сайтове, предаде БНТ.

"Атаката е от град Магнитогорск. Софийската градска прокуратура е възложила проверка, работи се съвместно с колегите от ГДБОП и ДАНС. Тук не е подложена на хакерска атака институцията президентство и сайтът на Президентството, а българската държава и то българската държава като част от европейското семейство, защото обект на тези хакерски атаки са множество министерства, включително МВР, Министерството на отбраната, Конституционния съд."

Българската прокуратура ще си свърши работата да защити българския национален интерес и интереса на евроатлантическите ни партньори, заяви главният прокурор.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов потвърди, че хакерската атака е извършена от руския град Магнитогорск.

"Работата по казуса е възложена както на ГДБОП, така и на ДАНС и на новосъздадения отдел по киберпрестъпност в НСлС. Съвместно с колегите и с помощта на специализирания софтуер, с който разполагаме, имахме възможност да проследим зародиша на атаката. Дали е едно лице или група хакери, дали е държавна структура или ведомство, което иска да навреди на българската държава, ще установим в хода на нашето разследване", заяви Сарафов.

Това не е първата хакерска атака срещу български институции от територията на Русия, каза още Сарафов, като припомни случая с "Български пощи".

Днес имаше няколко хакерски атаки към сайтове на правителството, както и към този на Президентството. Оттам съобщиха, че в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него.

Според източници на "По света и у нас" всички проблеми са овладени бързо. Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен