Фестивал Тракийски Мистерии - съкровищница за древното ни свещено материално и духовно наследство

Арт и Стил

17-10-2022, 15:52

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ежегодният Фестивал Тракийски Мистерии реализира изключително успешно ново издание - 2022 година.

Ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос  участваха в шествията на древните тракийски реликви и пресъздаването на свещените традиции на нашите предци, които имат сила и днес.

Тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии се проведе на четири сцени: Старата митрополия „Света София" и Античния театър в Несебър, и за първи път в Античния театър и Античния стадион на Стария Пловдив.

В сезон 2022, освен че продукциите на фестивала достигнаха до нови локации, в програмата бяха  добавени и нови съпътстващи формати на творчески ателиета с павилиони, свързани с тракийски изкуства, занаяти и традиции. Това даде възможност на зрителите да се подготвят за представленията и да преживеят завладяващото потапяне в духа и атмосферата на епохата, и характера на събитията, пресъздадени в сюжетите на възстановките.

Различните ателиета спомогнаха за задълбочаване в изследването на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети: Мистерията на българския обреден хляб, Мистерията на Тракийската одежда, както и Мистерията на оброчните глинени плочки - ателието, в което писари на място изписваха оброчни плочки на древното тракийско руническо писмо.

Фестивалните дни започваха с обновената изложба „Тракийски Мистерии" на дигиталния артист Диляна Ангелова – с мащабни платна, където минало и настояще съжителстват в неочаквана симбиоза и провокират с архетипната орфическа символика.

Търсещите задълбочаване в срещата на различни научни дисциплини посетиха лекции на Института по Т-наука, с участието на Фондация "Родов Завет", на тема: "Свещеният език на траките и неговата сила за човека днес".

Кулминацията на всеки от фестивалните дни бяха завладяващите вечерни спектакли. Тези уникални по рода си възстановки са една от най-мащабните и въздействащи форми за пресъздаване на културата и възвишената духовност на Древната Тракийска цивилизация по нашите земи. Концепциите и изпълнението на сюжетите в спектаклите са без аналог.

Спектакълът „Мистерия на тракийския Херос" е съпреживяване на победата на Свещения Херос, възвръщащ битието в Реда, отвоюван от враждебните сили на хаоса.

Спектакълът „Тракийска Мистерийна драма" въвежда в присъствието на царските инсигнии и Свещения кивот на предците,  Възкресението и тържественото увенчаване на Победилия Херос с Невястата.

Във времената на криза на идентичността, в безпрецедентното изчезване на човешката личност в космополитното „модерно" общество на анонимност и откъсване от корените - това което Фестивал Тракийски Мистерии отново сподели с гостите и почитателите си в сезон 2022, е като вода от най-чистия извор за жадните, хляб за гладните и глътка старо вино, силно като кръвта на древния български род.