Синдикатът на служителите в затворите остава в протестна готовност

Общество

18-10-2022, 07:05

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Националният протест на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), насрочен за 25 октомври, става все по-вероятен. Това съобщиха от ССЗБ след среща с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, предаде БТА. Получена е покана за среща с ръководството на Министерството на правосъдието на 21 октомври, посочват от синдиката.

Протеклият разговор между синдиката и професионалното ръководство на затворите не е довела до сближаване на позициите, посочват от ССЗБ. 

В отворено писмо, изпратено до служебния министър на правосъдието Крум Зарков на 13 октомври, Синдикатът на служителите в затворите в България обяви протестна готовност. Недоволството на надзирателите е породено от промените в графиците на работа, с които 24-часовите смени се заменят с 12-часови. 

На 14 октомври правосъдният министър заяви от Троян, че ще се търсят решения на проблемите в диалог. Нито по международните стандарти, нито чисто човешки е хубаво някой да работи 24 часа без прекъсване, посочи тогава Зарков. 

„С оглед на изложените мнения, анализ на нормативната уредба и като взема предвид практиката и отрицателните ефекти в местата, където вече е установен такъв режим на работа, Управителният съвет на синдиката счита за некоректно служителите да се въвеждат в заблуждение относно приложимостта на оповестените намерения за установяване на дванадесетчасов работен график с ритмичност, позволяваща повече време за почивка“, се посочва в позицията, изпратена днес от Синдиката на служителите в затворите.  

„В хода на разговора представителите на Синдикат на служителите в затворите в България не получиха и необходимите разяснения, включващи статистически данни, пълна, точна и коректна информация по поставените в писмен вид по-рано въпроси по темата, както и други чувствителни за съсловието и обществото касаещи корупцията, насилието, условията на труд, защитата на служителите и доходите в условия на инфлация“, допълват от синдиката.