100 години волейбол в България

Спорт

18-10-2022, 11:06

Снимка:

БФ Волейбол

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, откри Гала вечерята по случай 100-годишнината на най-успешния колективен спорт у нас. Това съобщиха от родната федерация. Ето какво каза легендата:

Скъпи приятели!

Скъпи колеги!

Уважаеми журналисти и гости!

Имам честта да ви приветствам на нашия вековен юбилей. На мен се падна честта и привилегията да обявя тържествено пред вас: Българският волейбол, най-успешният колективен спорт на нашата прекрасна родина, празнува 100 години!

Честваме този славен юбилей с много поводи за гордост в историята, в която българският волейбол е сътворил паметни моменти и е предизвиквал мощен патриотичен възторг на нацията и гордост от нашите международни успехи! Всички ние сме писали златна история, която несъмнено ще остане завинаги в аналите на родния спорт.

Волейболът винаги е бил победоносният дух и смелото сърце на България в спорта! Сребърен медал от олимпиадата в Москва през 1980 година при мъжете и бронзов при жените! Сребро и четири бронзови отличия при мъжете от световни първенства! Европейска титла при дамите от 1981 година!

Единствената световна титла на България в отборен спорт – от шампионата за младежи в Кайро през 1991 година. Европейски титли на ЦСКА и „Левски“ в клубните турнири… Това са само една малка част от успехите!

 Естествено, нямам възможност да изброя всички наши постижения, защото няма да остане времето дори и за … една наздравица на това тържество. И няма как да ви го причиня това. Знаете че … не съм такъв човек!

В продължение на 100 години волейболът се превърна в начин на живот за милиони. И като състезател, и сега като президент на федерацията изтръпвам, когато чуя "Българи юнаци" в залата. Не можете да си представите каква отговорност е за мен! И не само за мен - сигурен съм, че и за всички други, които сме се събрали да вдигнем наздравица за този юбилей. В момента ние изживяваме трудни моменти. Смяна на поколения и търсене на завръщане на пътя на големите победи. Имали сме ги и друг път. Преодолявали сме трудностите и сме се завръщали по-силни в битките.

Ще го направим и сега. Сигурен съм, защото в такива моменти се изпитва любовта. Изпитва се нашата огромна любов към любимия ни спорт. И да – ще го направим отново! Заедно, сплотени и силно мотивирани заради нашите славни традиции!

Тук е моментът да отбележа и един друг факт на безспорна гордост. България е дала нещо специално на света. През 1957 година на националния стадион "Васил Левски" се играе демонстративен турнир, а на трибуните е французинът Пол Либо, тогавашният президент на FIVB. И непосредствено след въпросното състезание волейболът става олимпийски спорт. А впоследствие през годините волейболният турнир си отвоюва славата на една от най-големите атракции в надпреварата под знака на петте преплетени кръга! Да, всичко започна тук - на няколкостотин метра от хотел "Милениум", където сме се събрали сега ние - волейболното семейство и нашите скъпи приятели.

Не обичам много да се връщам в миналото, а да гледам в бъдещето. Преди две години и половина приех огромното предизвикателство да стана президент на федерацията. Почувствах и чувствам подкрепата на вас, волейболните хора. За съжаление българският спорт днес не е в най-добрата си кондиция. Ние също не правим изключение. Но не трябва да се отчайваме, а да продължим да работим и повярвайте – ще успеем да сменим посоката. Да тръгнем нагоре! Вярвам, че ще го направим заедно. С всички вас - моите колеги, партньори и приятели! Волейболът винаги ни е учил на дисциплина и отдаденост! И една от нашите мисии да върнем децата в залите, да запалим отново онази искра, която поколения наред раждаше световни величия от малка България!

Затова пак ще го кажа - убеден съм,че вървим по правилен път! Убеден съм, че ще успеем!

Искам не само да поздравя, но и да се поклоня пред белите коси на всички ветерани, които са дали живота си за българския волейбол! Честито, легенди! Искам да почетем тази вечер и всички онези, които ни напуснаха, но тяхното дело и техните постижение в любимата игра са тук и са пример за поколенията.

Поздравявам от сърце и всички мои колеги, с които имах честта да изиграем заедно страхотни мачове и да радвахме народа ни! Честито, приятели! Приветствам всички национали и всички наши отбори, които вярвам - дават всичко от себе си за развитието и за по-добри дни на любимия ни спорт! Искам да поздравя с юбилея и всички млади момичета и момчета, които са тръгнали по волейболната пътека. Трънлива е, ще ви боли, ще плачете понякога, но стискайте зъби! Славата и признанието са нещо прекрасно, но до тях се стига с много, много труд и лишения! Казвам ви го от личен опит! Висок съм 210 сантиметра и повярвайте - хубаво се гледа света от горе, когато си си свършил работата!

Разбира се, нещата с моите отговорности се промениха и при моето ново предизвикателство в живота като президент на федерацията аз имам още много работа за вършене. И с вашата помощ, с подкрепата на всички вас от голямото ни волейболно семейство, вярвам, че ще я свърша. Убеден съм, че и във второто столетие ни чакат славни победи и постижения!

Не искам да ви отнемам повече от времето! Време е за тържество!

Предполагам знаете, че аз никога през живота си не съм пил алкохол, но днес за късмет ще изпия една глътка за наздравицата. Честит 100-годишен юбилей на всички и … наздраве!