На 18 октомври отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

Общество

18-10-2022, 14:29

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 18 октомври се навършват 78 години от първото сражение на Парашутната дружина. Годишнината от паметната битка на височината Стражин и Денят на военния парашутист от Българската армия ще бъдат отбелязани с тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив.

В столицата днес, 18 октомври, от 13.00 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“. В тържествения ритуал ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

По-рано същия ден военнослужещи от СКСО ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите герои.

В гр. Пловдив на 19 октомври в района на СКСО (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ №2) от 10.30 ч. ще бъдат наградени военнослужещи от Специалните сили, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на СКСО. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието, след което ще освети новопридобитата бойна и специална техника на Специалните сили.

***
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“.