Конституционен съдия: Депутатите могат да гласуват за председател до безкрай

Общество

19-10-2022, 15:01

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това, което се разиграва пред лицето на българския избирател, е парламентарна шизофрения", коментира проф. Пламен Киров

Депутатите могат да гласуват до безкрай избора на председател, но това не е рационално поведение. Очевидно, е че тази процедура трябва да завърши с избор на председател, защото доайенът, най-възрастният депутат, не може да смести председателя. Парламентът не може да работи без председател.

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Конституцията е написана за нормални хора, които ръководят рационално своите постъпки и действия. Очевидно те не искат да осъществяват функциите по осъществяване на законодателната власт, за която са избрани, защото са поискали да бъдат избрани.

Ако не се разберат ще стоят в това положение – на първо заседание, което ще продължи безкрайно. Днешното заседание може да прекъсне и да продължи и утре, и вдругиден.

Такъв случай досега не е имало, но имаше друг случай, в който една група народни представители отказаха да положат клетва и създадоха конституционен казус. В момента няма основание за прекратяване на мандата на Народното събрание, защото те не могат да изберат председател.

Това, което се разиграва пред лицето на българския избирател е парламентарна шизофрения", коментира проф. Пламен Киров.