Безпрецедентно: Парламентът остана без председател

Политика

19-10-2022, 17:45

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите от 48-ото Народно събрание се събраха днес на първо заседание и не успяха да изберат председател на парламента. Ситуацията е безпрецедентна в парламентарната история на страната.

Първият сред равни не беше избран след три гласувания, дебати, почивки и издигане дори на пета кандидатура.

Първоначално четирима кандидати от четири политически сили се бореха за председателското място – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“. По-късно и ДПС номинира и Йордан Цонев, предаде bTV.

Резултати при първото гласуване:

103 депутати гласуваха „за“ кандидатурата на Росен Желязков, 86 „против“, а 51 се въздържаха

74 депутати гласуваха „за“ кандидатурата на Никола Минчев, 29 „против“, а 135 се въздържаха

27 депутати гласуваха „за“ кандидатурата на Кристиан Вигенин, 31 „против“, а 181 се въздържаха

27 депутати гласуваха „за“ кандидатурата на Петър Петров, 94 „против“, а 118 се въздържаха

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ бе гласувана 15-минутна почивка. След нея се проведе второ гласуване за кандидатите Росен Желязков и Никола Минчев. За Желязков гласуваха 103-ма депутати, "против" бяха 85, а въздържали се - 52-ма. За Минчев гласуваха 98 души, "против" - 32-ма, а въздържали се - 110. За да се уточни дали има избран председател, отново беше дадена почивка. Съгласно процедурните правила при второто гласуване избран е кандидатът, получил повече гласове.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев посочи, че неслучайно е попитал за неяснота в процедурните правила. В тях ясно е записано, че който има повече гласове - печели, посочи той. Василев обаче отбеляза, че според Конституцията Народното събрание приема законите и актовете с мнозинство повече от половината присъстващи народни представители. Има 103 "за" от 240, т.е. нямаме валиден избор, коментира Асен Василев.

Третото гласуване започна с кандидатурата на Йордан Цонев от ДПС. Отново нито един от петимата кандидати не получи 121 гласа. Заседанието продължи почти до 17 ч.