Доц. Ангел Кунчев: Пандемията не е свършила

Общество

20-10-2022, 09:13

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Липсва напрегнатостта от началото на високите вълни, претоварването на здравната система и високата смъртност, посочи той

"Пандемията не е свършила. Даже в момента сме в леко повишаване на заболеваемостта, но е с различни характеристики. Липсва напрегнатостта от началото на високите вълни, претоварването на здравната система и високата смъртност. Надявам се, че всичко това е останало зад гърба ни", това заяви в "Нашият ден" главният държавен здравен инспектор, доц. д-р Ангел Кунчев.

Вирусът свикна с нас, той няма да изчезне и ние ще свикнем да живеем с него. През есенно-зимния период се очаква увеличение на заболели от грипни вируси, защото те бяха в генерално отстъпление две три години.

"Почти три сезона реално нямаше грипна вълна, тъй като мерките, които бяха насочени срещу Covid-19, покриваха риска от грип. И поради естественото свойство на вирусите, когато един има доминиращо положение, да изтиква всички на заден план, това се случи тези два-три сезона. Сега вече нещата са по-различни. Тъй като ние не сме се срещали от сравнително дълъг период с грипните щамове, е вероятно заболеваемостта тази година да е по-голяма. Поне това видяхме в южното полукълбо в Австралия и Нова Зеландия, които имаха най-тежката епидемия през последните 5-6 години", твърди главният държавен здравен инспектор.

Според него се срещат H3N2 и H1N1. Но те по някакъв начин се различават особено, когато се касае за обикновения човек. Протичането ще е това, което познаваме през последните години. В момента се наблюдават случаи на парагрипни вируси, аденовируси има и някои от редките. Типична за момента е респираторна инфекция с кихане и кашлица, леко неразположение, която преминава за три-четири дни.

 За този сезон ваксината против грип у нас ще е четиривалентна срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет".

"Има едно генерално намаляване на обхвата с ваксини и най-вече от задължителния календар, защото той все пак гарантира в максимална степен предпазването на обществото от забравени заразни болести и ние сме много внимателни при неговото изпълнение. Това се дължи на пандемията, но и разколебаване в доверието на хората", посочва доц. д-р Ангел Кунчев.