Почина академик Антон Дончев

Общество

20-10-2022, 09:59

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Авторът на романа „Време разделно“ си отиде на 92 години

На 92-годишна възраст почина българският писател и общественик академик Антон Дончев, съобщава БТА. Той е издъхнал във Военномедицинска академия, след тежко сърдечно боледуване.

Академик Дончев пише първия си роман на 25 годишна възраст в съавторство – през 1961 година, но славата си придобива с едноименния роман „Време разделно“. Той е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж.

Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. Стилът на работа на Антон Дончев  е особен: само за 41 дни написва „Време разделно“, но работи 4 години над „Трите живота на Кракра“ в Бачковския манастир, където живее като монах, и 23 години посвещава на  „Сказанието за Аспарух“.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Започва да пише стихове още щом научава буквите. Написва научнофантастична повест на 12 години и съвременен роман – за своя живот и за съучениците си, на 15 години.

Антон Дончев завършва гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Той е автор на сценариите на няколко игрални филма и на сценариите на телевизионни сериали, три от които международни. Той е работил като редактор и сценарист в киното и телевизията – в България и чужбина. Написал е книги за деца, стотици разкази, репортажи и статии, преведени на десетки езици. Давал е многобройни интервюта за печата у нас и в чужбина, както и за български и чужди телевизии. За творчеството му са публикувани няколко книги и са заснети два документални филма.