Протест за по-високи доходи се проведе и във Велико Търново

Региони

20-10-2022, 15:16

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По време на акцията бе затворен бул. “Независимост” и бе блокирано движението в центъра на града

Във Велико Търново КНСБ днес проведе пореден протест за по-високи доходи и защита на работните места. По време на акцията бе затворен бул. “Независимост” и бе блокирано движението в центъра на града. В нея се включиха както работещи от различни браншове в областта, така и синдикалисти от Русе и Габрово, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Тодор Капитанов, Огнян Атанасов, Даниела Алексиева, националните секретари Иванина Янкова, Величка Микова, Марина Ставрева.

“Велико Търново е 19-тата област, в която конфедерацията провежда своята протестна кампания за повишаване на доходите. Тази кампания не е тук на улицата, а навсякъде, където има работещи българи и където се опитваме заедно с тях да поискаме увеличение на заплатите, за да покрием ръста на инфлацията. Това е първата цел, която трябва да се постигне на всяка цена. Това казахме и на политиците, на служебния премиер и министъра на финансите, а другата седмица заедно с колегите от КТ “Подкрепа” ще имаме среща и с президента Румен Радев, за да изложим исканията си”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на протеста.

Той обясни, че от държавния глава ще се търси подкрепа за вдигане на минималната заплата до 850 лв. от 1 януари 2023 г., продължаващо увеличение на доходите и запазване на енергийните компенсации. Без тях много от работодателите в частния сектор предупредиха, че ще започнат масови уволнения – застрашени са между 80 и 100 хил. българи.

Затова сме настойчиви и сме заедно с бизнеса. На месец тези компенсации струват между 800 млн. и 1 млрд. лева. Тази помощ трябва да продължи, каза Димитров и обясни, че за бюджетните организации – болници, училища, музеи, галерии и др. трябва да има допълнителна енергийна компенсация. Тя може да се предвиди с готвеното изменение на Закона за енергетиката и чрез нея цената да падне до нивото на регулирания пазар.

Отделно трябва да се предвиди подкрепа и за ползващите газ за отопление – такива са много училища, болници и организации. Без такава компенсация отново стои въпросът как ще изкараме зимата, подчерта Димитров. Тези енергийни компенсации – електрически и газови, са необходими, за да могат предприятията да работят, да не уволняват хората, да увеличат заплатите, бюджетните системи да функционират нормално през зимните месеци, а ние – домакинствата, да имаме същите цени на тока, парното и газа, обясни президентът на КНСБ.

Той напомни, че конфедерацията апелира всеки работещ българин да поиска компенсиция на заплатата си, за да бъде покрита инфлацията. Там, където има синдикални организации, ние знаем какво да направим – водят се преговори. В някои предприятия имаме и 25-30 процента увеличение, каза още Димитров и бе категоричен, че инфлацията не е породена от ръста на заплатите, а от този на енергийните цени и спекулативно на много стоки и услуги. Заплатите догонват и не може да се твърди, че са инфлационен фактор. Работниците нямат вина, те са жертва. Борбата продължава. Заедно сме силни, каза Димитров.

В протеста участва и доктор Мая Попова от областната болница във Велико Търново, която апелира за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти. “Не може един лекар със специалност да взема 1000 лева, медицинска сестра – 800, а санитарите – минимална заплата. Това е пълна подигравка, трудът трябва да се остойности. Министерството трябва да си поеме ангажиментите към държавните болници, а парламентът да се вземе в ръце, в противен случай наистина ще им бием шута”, предупреди д-р Попова.