Руснаците изтеглили от банките 7,5 милиарда долара през септември

Свят

20-10-2022, 16:14

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руснаците са изтеглили през септември от банките 458 милиарда рубли (7,5 милиарда долара) в брой, като повечето тегления датират от втората половина на месеца, след като властите обявиха мобилизация и хиляди се втурнаха да напускат страната, съобщава централната банка, цитирана от Ройтерс. Това предаде БТА

На 21 септември президентът Владимир Путин разпореди частична мобилизация на 300 000 резервисти.

"Хората теглят пари в брой, когато са под стрес или в несигурна ситуация, като например в началото на годината, но обикновено после ги връщат обратно в банките", се посочва в доклада на централната банка.

По думите на Александър Данилов, шеф на звеното за регулация и анализ, тегленето на толкова големи суми не е заплаха да банковия сектор, тъй като се компенсира от притока на корпоративни средства, най-вече от енергийния сектор, възлизащ на 900 милиарда рубли.

Данилов все пак призна, че търсенето на имоти намалява, което допълнително увеличава несигурността.

По-рано през седмицата централната банка съобщи, че мобилизацията има отрицателно влияние върху потребителското и бизнес доверие, а последвалото свиване на работната сила ще повлияе в близките месеци негативно и на икономическата активност като цяло.