Рашидов с емоционална реч: От доброто име, което човек създаде, няма по-голяма титла

Политика

20-10-2022, 18:09

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите посрещнаха думите му на крака и с бурни аплодисменти

Доайенът на Народно събрание Вежди Рашидов отправи силни думи към народните представители, които втори ден се конфронтират и не успяват да изберат председател на парламента. Думите му бяха посрещнати на крака и с бурни аплодисменти. 

Оттеглям номинацията си в името на разума. Това каза от трибуната на Народното събрание Вежди Рашидов във връзка с предложението най-възрастният депутат да бъде номиниран за председател на парламента.

Ето какво още заяви той:

"Никога в живота си не съм слагал пред името си нищо и никакви звания. Аз съм прям човек, но не конфликтен. Колеги, идвам от едно сиропиталище в село Студен Кладенец. Завършил съм художествената гимназия и Националната художествена академия с отличен 6. 11 години съм преподавал в художествената академия. Когато говорим за критерии, да излезем и да си кажем част от биографията. Академик съм в две държави, като почнете от Франция и стигнете до Москва, член кореспондент съм, два пъти съм обсъждан за академик, но написах открито писмо и отказах, защото и там се получи едно говорене от хора, които нямат никакво значение за историята. Почетен професор съм, доктор хонорис кауза. Всичко това съм премълчавал, ще ви кажа защо. Помните на времето Дечко Узунов, водят го на изложба в Париж на Пикасо, стигат с бай Марин и го представят: "Това е големият български художник професор, академик и т.н." Пикасо вдига ръка и казва: Благодарям приятно ми е - Пикасо." Скъпи хора, от доброто име, което човек създаде, няма по-голяма титла!

Отказах трети мандат, разболях се, тежка болест имах, отказах и миналия парламент, защото винаги съм напускал удоволствието преди то да ме напусне. Днес се завъртя и моето име, за което благодаря. Но преди това искам да благодаря на партията „промяната“, че направиха голяма крачка, защото парламентът трябва да върви.

Когато оттеглихме достойното име на Росен Желязков, защото аз безкрайно го ценя, умен човек, юрист, прагматик, консенсусен, каквото и да кажа, малко ще бъде, просто добър човек, попитаха ме дали може, докато заработи парламентът, в името на това да се сглоби, да се направят комисиите, да се вкарат едни законопроекти кой, колкото, каквото може, чакат ни пари за пенсионери, за бедни, за осигуровки, но нямаме бюджет, аз казах на моите приятели и колеги „да“ – достатъчно е хората да желаят това да стане. Имах едно малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, които исках да посветя и да се радвам на скулптурата, на внуците и на приятелите си, на този парламент.

Скъпи колеги, аз ще съм щастлив, ако днес изберете председател на парламента. Зная, че е важно и касае съдбата на милиони хора. Това не е шега, отговорността е много голяма. Както обществото ни е изпратило тук, така може и да ни отхвърли. Със съдбата и живота на хората не можем да се шегуваме.

Първо искам да се извиня от тази трибуна, имали сме остри влизания с г-жа Нинова и моля да ми простите, извинявайте г-жо Нинова.

До днес ме гризе съвестта, че съм се държал така с една дама.

Оттеглям номинацията си. Оттеглям се в името на разума и ви моля много – много ниско стойте при хората, защото бързо намразват хората, да не ви мразят, пожелавам ви да ви обичат. И ще ви кажа още нещо - аз съм много обичан човек от хората, това говори, че съм оставил нещо у тях, бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя, защото самият аз произхождам от тях. Същото правите и вие. Стойте близо до тях и се грижете за тези хора, бащински ви моля. Това е смисълът на този парламент"."