Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото Народно събрание

Политика

21-10-2022, 14:18

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"За" бяха 139, "против" - 73, 27 депутати се въздържаха

Със 139 гласа „за“, 73 „против“ и 27 „въздържал се“ парламентът избра народния представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание.

Най-възрастният депутат беше номиниран да поеме ръководството на Народното събрание от четири парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Кандидатурата му беше представена в пленарна зала от председателя на ПГ „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Вежди Рашидов благодари за доверието и избирането му за председател на Народното събрание и обеща да се опита да работи с всички народни представители, да е консенсусен и да се вслушва в думите им. Моля Ви, влагайте повече разум, защото хората чакат Вашите решения, призова народните представители председателят на Народното събрание.

Председателят на парламента отбеляза, че след вчерашното му изказване и оттегляне на предложението да бъде избран за председател на 48-ото Народно събрание е получил множество обаждания и съобщения с упрек, че е отказал да бъде номиниран. Това бяха мненията на хора, които искат да има държава, да има парламент, подчерта Вежди Рашидов и допълни, че въпреки личното си усещане е приел издигането на кандидатурата му днес, защото е по-добре колкото и да е къс този парламент, народните представители да започнат да работят.

Ваше задължение е да се грижите за хората, обърна се Вежди Рашидов към депутатите. Той ги посъветва да бъдат близо до гражданите и да чуват болките им. Ние сме тук да работим, да спорим, да търсим верния път и да излезем с правилно решение, и нищо друго, подчерта Вежди Рашидов. Не съм безотговорен човек, заради хората, които желаят парламентът да работи, ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ, заяви той.

Накарайте с поведението си хората да ви обичат, призова Вежди Рашидов. Той подчерта, че патриотизмът е национална отговорност и нищо друго, всичко останало е на втори план. Не се делете, пазете себе си, работете, добави той.

За заместник-председатели на Народното събрание бяха избрани Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев („Продължаваме промяната“), Йордан Цонев (ДПС), Цончо Ганев („Възраждане“), Кристиан Вигенин („БСП за България“), Атанас Атанасов („Демократична България“), Надежда Самарджиева („Български възход“).