И Хасково излезе на протест: Стига вече работещи бедни!

Региони

21-10-2022, 17:16

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В протестната акция се включиха учители, железничари, енергетици, работещи в сферата на културата, детското и училищното здравеопазване и други сектори

Хасково днес стана 20-тата област, която се присъедини към националната протестна кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. В центъра на града работници развяха плакати “Стига вече работещи бедни!”, “Сметките растат, доходите не”, “Достигане до 80% покритие с КТД” и др.

В протестната акция се включиха учители, железничари, енергетици, работещи в сферата на културата, детското и училищното здравеопазване и други сектори. В демонстрацията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Тодор Капитанов, Огнян Атанасов, Даниела Алексиева, националните секретари Иванина Янкова, Величка Микова, Марина Ставрева, Александър Шопов, експертите от регионалния съвет на конфедерацията в града.

Това, което искаме е простичко – компенсиране на инфлацията, вдигане на доходите с 20%. Някои стоки поскъпнаха и с повече, дори с над 100 процента. Наясно сме, че пак няма да имаме същата покупателна способност, пак ще останем бедни, затова този ръст е минималното, което искаме да бъде направено, каза в началото на протеста Пламен Димитров.

Той подчерта, че инфлацията няма нищо общо със заплатите, работниците не я генерират, а са нейна жертва. Роля за нейния ръст има и спекулативното нарастване на цените на много стоки. Къде са регулаторните органи, къде е държавата да сложи ред в това, попита президентът на КНСБ.

850 лв. минимална заплата е без алтернатива, категоричен бе още той. Повече от половин милион българи работят на такава, а още 200 хил. на доходи, близки до МРЗ. Димитров напомни още, че от изнесените от служебния финансов министър Росица Велкова данни за изпълнението за бюджета има преизпълнение с 250 млн. лв. на данъчните приходи. Това дава възможност за вдигане на заплатите в бюджетния сектор тази година като се заделят необходимите 140 млн. лв.,за които КНСБ настоява, без да се увеличава дефицитът и да се трупат нови дългове.

Димитров посочи, че конфедерацията настоява през следващата година да има 15% ръст на заплатите за всички, на които плаща правителството – учители, лекари, заети в културните институти, както и необлагаем минимум, равен на минималната работната заплата, който ще е на разположение на всички работещи българи.

Конфедерацията настоява и за енергийни компенсации, като за целта трябва да бъдат одобрени подготвените от служебното правителство промени в Закона за енергетиката.

“Цяла Европа протестира за увеличаване на заплащането. Днес в Хасково показваме, че сме европейци по дух и енергия, но не и по заплащане”, каза Тодор Капитанов. Регионалният координатор на КНСБ в града Веселин Тодоров посочи, че за първи път областта е в топ три на най-ниските трудови възнаграждения в страната. “Искаме да живеем нормално, искаме нормални доходи, за да има днес и нормално утре за всички. Нека ни чуят – от тук до София”, каза той.

Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов посочи, че много хора от региона се в трудят в комплекса “Марица Изток”, който дава енергийната сигурност на страната и КНСБ няма да допусне съсипване на енергетиката и закриване на работни места. Едно от нашите искания е да отпадне ангажиментът на страната за намаляване на вредните емисии от енергетиката с 40%, посочи той.