Има риск три общини в страната да останат без училища

Региони

22-10-2022, 12:05

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има риск три общини в страната да останат без училища - Ново село, Сухиндол и Алфатар. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, pпредаде БНР. Според експертите тези общини са в най-голям риск, тъй като в тях има само по едно училище, то не е защитено и в него учат по-малко от 100 деца.

В анализа на Института за пазарна икономика се посочва, че през последните години се увеличава броят на общините, в които има само едно училище. От 38 през учебната 2017-2018 г. до 44 през последната учебна година. 

Това са 17% от българските общини. Най-много общини с училище има в София област, както и в Северозападна България.

Близостта до столицата дава възможност на семействата с малки деца да се местят в София в търсене на по-добро образование, а в Северозапада демографската криза е най-сериозна.

Според анализаторите, сред рисковите общини са Брегово, Кула, Ветрино, Хитрино и Летница , отново общини с едно незащитено училище, но учениците в тях са между 100 и 200. За тях ще е от ключово значение как ще се развива мрежата на училищата в съседните общини и ще могат ли да привличат ученици.

Намаляването на населението е основната причина за намаляването на броя на училищата. Друга сериозна причина е финансовият модел , който стимулира по-пълни паралелки и оттам по-малко на брой и по-големи училища. Наличието на училище във всяка община се смята за определящо за нейната жизнеспособност.

В същото време данните от преброяването през 2021 г. показват, че за последните 10 години в почти всички общини в България се наблюдава намаление на населението в някои с над 30 на сто. Това неизменно означава и намаляване на децата в училищна възраст.