Половината български общини са сериозно затруднени да плащат сметките си

Региони

25-10-2022, 09:27

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Продължаваме да очакваме помощ от държавата, заяви кметът на Троян Донка Михайлова

Общините нямат механизъм, с който да компенсират повишените разходи в резултат на инфлацията. Затова се нуждаят от компенсации от държавата.

Кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България - Донка Михайлова, заяви пред Bulgaria ON AIR, че докато българските общини не са в състояние да работят в механизъм на децентрализация, ще продължават да очакват помощ от държавата.

"Около половината български общини имат сериозни затруднения да плащат сметките си. Три са основните неща, които очакваме от Бюджет 2023 - три проблема, които ще поставим в преговорите с Министерството на финансите. В бюджета числата са планирани не на база актуализирания бюджет, а на първоначалния. Капиталовата субсидия за общините на практика е по-ниска от тази, която получаваме в бюджет 2022 г. Тревожи ни ниският ръст на целевата субсидия от държавния бюджет", посочи тя.

Общините искат компенсации за високите цени на тока, газа и строителните материали. Икономиите им са свързани единствено с енергоспестяващи мерки при сградите и уличното осветление.

Днес приключва годишната среща на Сдружението на общините в България. Пред вицепремиера Пеканов те са настоявали Министерството на енергетиката максимално бързо да открие програмата за подмяна на мрежите за улично осветление. Очакват и програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради. Отварянето на тези програми предстои през 2023 г.

"Радваме се да видим положителни промени по отношение на програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Надяваме се тези промени да продължат във времето. Едва ли има кмет, който би се радвал да има промяна в данъците", каза още Михайлова.

"Община Троян поддържа устойчив бюджет, който ни позволява да водим нормален живот. Изцяло сами управляваме комуналните си дейности. Имаме сериозни тревоги по отношение на идващата зима и случващото се в строителството. Редица строители са затруднени да продължат договорени вече проекти", подчерта кметът на Троян.