Президентът кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда

Политика

25-10-2022, 11:30

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа

Начинът да се излезе от парламентарната криза, към която върви политическата система, е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма и в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че нуждите и очакванията им са поставени на първо място от техните  народни избраници. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес след участие в конференцията „Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“, която се провежда под негов патронаж.

Президентът започва утре консултациите с първата по численост парламентарна група, но няма да бърза с връчването на мандат за правителство, за да могат изчерпателно да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. „Изцяло от приоритетите и принципите, около които политическите формации ще се обединят за взаимодействие, зависи какъв кабинет ще бъде формиран“, посочи Румен Радев.

По думите на държавния глава в момента е важно да бъдат сформирани комисиите в парламента, както и приоритетното разглеждане на бюджета и на законите, които отдавна чакат да бъдат приети, така че да се постигне не само икономическа и социална стабилност, но и  по-голяма сигурност и перспектива за развитието на България. Румен Радев призова да не се допуска разглеждането на бюджета да се превръща в „тържище за предизборно наддаване“, нито да се стига до намаляване на социални плащания, заплати и пенсии или до увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. „Парламентът има да свърши много работа“, посочи още президентът и изрази очакване политическите сили  да поемат своята отговорност и да не се стига до грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание.

В отговор на въпрос за възможността за връщане на хартиените бюлетини, предложена от различни партии, Румен Радев подчерта огромната роля на машинното гласуване за премахването на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправяни протоколи и ограничаването на корпоративния и купения вот.

Запитан за направените от парламентарно представени партии предложения за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, държавният глава отново напомни, че подобни решения биха увеличили риска от въвличането на България във войната, която разширява своя пространствен обхват и формите на противопоставяне.

„Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и изобщо някога ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам и затова призовавам още веднъж към разум и отговорност“, подчерта президентът. Държавният глава посочи също така, че отнемането в момента на въоръжение от Българската армия, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност не само на север, а и на Балканите.

„Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни некомплекта на Българската армия и най-сетне сериозно да се заемем с нейната модернизация, която буксува от години“, подчерта Румен Радев. Държавният глава отново призова за решения, с които да се мотивират хората в армията и да се обезпечи тяхната пълноценна подготовка, така че да можем да бъдем съвместими с нашите съюзници и да имаме истинска гаранция за националната сигурност.