КНСБ: 1320 лв. са необходими на един работещ за месец, на тричленно семейство - 2376 лв.

Портфейл

25-10-2022, 11:35

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база

Увеличава се броят на работещите, които не получават необходимият доход за издръжка. Нарастването на годишна база е с около 104 хил. лица и достига до около 1,81 млн. или над 2/3 от работещите. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето днес на резултатите от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на тази година.

Димитров посочи още, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство през септември достига до 1320 лв.

Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, само живеещо, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка  на тричленно домакинство (2–ма работещи с 1 дете до 14 г.) пък достига 2376 лв.

За едногодишен период разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство нарастват с 391 лв., а за един работещ от едночленно семейство с 217 лв. На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4,1%, а на годишна база с 19,7%.

Към месец септември минималната работна заплата не покрива необходимите средства за издръжка. Те растат с по-бързи темпове, което излага хората на бедност, подчерта и Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя посочи, че ускореното нарастване на необходимия месечен доход за издръжка се дължи на пълзящото движение нагоре на цените на хранителните стоки, енергоносителите и горивата, следствие както от военния конфликт в Украйна, така и от политическата криза и несигурната бизнес среда.

Данните показват, че необходимият доход за храна и обществено хранене вече е 497,35 лв. за 1 работещо лице, което са 37,7% от общия разход. Това перо нараства с 2,8 на сто спрямо предходното тримесечие и с 24,2% на годишна база.