Енергийните министри от ЕС обсъждат в Люксембург ценови таван на газа

Свят

25-10-2022, 12:46

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Енергийните министри от Европейския съюз ще обсъдят във вторник ограничение на цените на газа в целия блок, опитвайки се да определят следващите си стъпки, въпреки че вероятно ще минат седмици преди някакви окончателни решения, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Европа се бори да укроти високите цени на енергията, след като Русия намали доставките на газ след нахлуването си в Украйна, изпращайки цените на газа до небесата и тласкайки европейските цени на електроенергията до рекордни нива през август.

Тъй като все още няма предложено правно обвързано предложение за таван на цената, се очаква енергийните министри да обсъдят на днешната си среща в Люксембург принципите за това как може да работи един таван на цената на газа в ЕС, както и възможните недостатъци.

Разходите за природен газ обаче се сринаха през последните дни на фона на мекото есенно време и тъй като страните запълниха почти на 100% своите газохранилища. Някои дипломати от ЕС предполагат, че това може да намали инерцията за ограничаване на разходите за енергия, но други казаха, че таван все още е необходим, за да се предпази от потенциални скокове на цените, докато Европа навлиза в зимата, свързана със завишена енергийна консумация.

Междувременно цените на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF продължава да поевтиняват и в началото на търговията във вторник.

Към 11.00 часа българско време ноемврийските TTF фючърси поевтиняват с около 6% към 93 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ниво от 14 -ти юни насам, след като в началото на седмицата поевтиняха рязко, пробивайки трайни под нивото от 100 евро за мегаватчас.

Въпреки това поредно поевтиняване синьото гориво в Европа е все още много по-скъпо, отколкото през 2021 г.
През миналата седмица Европейската комисия поиска одобрение от страните за изготвяне на предложение за ценови лимит на сделките на газовия нидерландски хъб TTF, който може да бъде задействан, ако цените скочат рязко.

Няколко дни по-късно лидерите на страните от ЕС поискаха "конкретни решения" от своите енергийни министри и Брюксел по тази идея.

Дипломати от ЕС казаха, че преговорите във вторник могат да дадат на Комисията зелена светлина за това предложение, но някои страни търсят повече подробности за това как ще работи таванът на цените.

"Липсват ми много неща в предложението. Комисията трябва да предостави останалите части от пъзела“, каза чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, който председателства срещата във вторник.

"Леко съм разочарован, че не вървим възможно най-бързо напред", добави той.

Според естонския икономически министър на днешната среща няма да бъдат взети окончателни решения дали да се постави тавана на цените на газа, но постигането на компромис сега би трябвало да бъде по-лесно, тъй като цените на природния газа се отдръпнаха съществено от неотдавнашните рекордни върхове.

"Ние ще вземем решенията, но не днес", каза той при пристигането си на срещата на ЕС в Люксембург.

Пред началото на срещата германският икономически министър Роберт Хабек също посочи, че енергийните министри на ЕС няма да вземат решение за тавана на цената на газа на днешната среща в Люксембург, като решението се очаква на следващия Европейски съвет.

Хабек уточни, че съвместните покупки на ЕС остават най-добрият начин за поддържане на ниска цена на газа.

Преди разговорите във вторник ЕК сподели документ със страните, предупреждаващ срещу друг вид таван на цените за газ, използван за енергийно производство, който според нея може да доведе до увеличаване на използването на газ.

Високопоставен служител на ЕС каза, че все още не е ясно кога Брюксел ще направи категорично предложение за ценови тавана. Всяко предложение ще трябва да бъде договорено от страните от ЕС с евентуална цел одобрението му да стане на спешна среща на енергийните министри през ноември.