Народното събрание изслуша служебния министър на финансите

Политика

25-10-2022, 17:51

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание изслуша на извънредно заседание на 25 октомври 2022 г. служебния министър на финансите Росица Велкова. Темите, по които финансовият министър отговаря на въпроси на народните представители, бяха изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и представяне на проектобюджета за 2023 г., както и състоянието на финансирането на дефицита. Исканията за изслушванията бяха внесени от народни представители от „БСП за България“ и от ГЕРБ-СДС.

Правени са разчети за увеличаване на минималната работна заплата - при вариант 760 лева, 800 лева и 860 лева, посочи финансовият министър. По думите й увеличение на минималната работна заплата ще доведе до влошаване на дефицита. Росица Велкова обясни, че разходите, които следва да извърши бюджетът, са в по-голям размер от приходите, които ще генерира бюджетът от увеличаване на минималната работна заплата, тъй като има разходи, които са обвързани с размера на минималната работна заплата. Правени са разчети, имаме ги в три варианта, по принцип не е трудно да се направят разчети и в четвърти, и в пети вариант, но това влошава дефицита, допълни тя.

В отговор на въпрос Росица Велкова обясни, че компенсациите за високите цени на енергоносителите ще бъдат изплащани от фонда "Сигурност на енергийната система", така че не влияят на дефицита, тъй като приходът покрива разхода.

Министерство на финансите предприе действия за осигуряване на необходимото финансиране за гарантиране на ликвидността на държавния бюджет. В резултат на това към 19 октомври 2022 г. номиналният размер на държавния дълг възлиза на 35,3 млрд. лв., което е 21,8% от брутния вътрешен продукт при максимално допустим размер от 38,5 млрд. лв., отбеляза финансовият министър. Необходимостта от нов дълг е обоснована от два основни фактора – от размера на бюджетния дефицит и рефинансиране на дълга, каза Росица Велкова. Дефицитът за 2022 г. по актуализирания Закон за държавния бюджет за 2022 г. е в размер на 6,2 милиарда лева, заяви тя. Погашенията по държавния дълг са 3 млрд. лв. или общо необходимият ресурс е 9,2 млрд. лв., обясни Росица Велкова. 

Одобреният размер на нов държавен дълг е 10,3 млрд. лв., като остатъкът от 1,1 млрд. лв. в края на годината осигурява ресурс за осъществяване на плащания главно за пенсиите в началото на януари догодина, каза финансовият министър.

По-рано парламентът прие решение за създаване на временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. За председател на комисията беше избран Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, а за нейни членове Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС, Петър Петров и Цвета Рангелова от "Възраждане", Явор Божанков и Мая Димитрова от "БСП за България", Надежда Йорданова и Людмила Илиева от "Демократична България" и Надежда Самарджиева и Александър Николов от "Български възход".