Румен Радев към ГЕРБ-СДС: Съставянето на правителството е важно

Политика

26-10-2022, 14:00

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната редовно управление, но и за да се гарантира животът на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромна по обем работа. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 разговаря с представители на най-голямата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. В рамките на конституционната процедура президентът започна консултации с политическите сили в новоизбраното 48-о Народно събрание преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

По думите на Румен Радев връщането на доверието в Народното събрание зависи до голяма степен от това как българският парламент ще определи приоритетите си, така че да отговарят на очакванията на гражданите. Страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза и се гледа с голяма надежда на възможността за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност в тези трудни времена, заяви държавният глава.

Президентът открои и обстоятелството, че редица конституционно установени органи, сред които Конституционният съд, ВСС и Инспектората към него, работят извън мандата си или в непълен състав. Затруднени са и разговорите с международните финансови институции и вземането на решения в ситуация, в която управителят на БНБ е с изтекъл мандат, което изисква съответните решения от страна на Народното събрание.

Приемането на държавния бюджет за следващата година, законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и мерки за противодействие на ефектите от кризите в страната, бяха сред акцентите на срещата.

Внесеният от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна, също беше обсъден по време на срещата. Според Даниел Митов страната ни се е забавила с взимането на решение за изпращане на военна помощ и към момента не се възприема като силен член на евроатлантическата общност, включително и заради позициите на държавни институции. Когато се предлага да се взима въоръжение и техника от Българската армия, представителите на ГЕРБ-СДС трябва да си зададат въпроса какво са внесли в армията, за десетте години управление, призова президентът Румен Радев. Държавният глава напомни, че страната ни е закъсняла поне с 15 години в модернизацията на Въоръжените сили и попита какво е постигнато по отношение на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав за този период. Дали сме силен или слаб член на НАТО зависи от нашия отбранителен капацитет и от нашата съвместимост. Мой ангажимент като върховен главнокомандуващ е да не допусна намаляване на отбранителния капацитет на България, подчерта още президентът Румен Радев.