В Испания отчитат рекордно високи температури през октомври

Свят

27-10-2022, 10:18

Снимка:

pxhere

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След продължителните горещини, които започнаха още през май, в Испания отчитат и рекордно топъл октомври. За последните дни на месеца синоптиците отново прогнозират много високи температури - до 32 градуса.

Медиите коментират, че лятото е заменило пролетта и е напът да замести и есента.

Държавната метеорологична агенция на Испания посочва, че необичайно високи са както максималните, така и минималните температури в най-топлия октомври от 1961-а година. Това предаде БТА.

Рекордна температура беше измерена през седмицата в Мелия - 36,8 - с почти два градуса надхвърляше предишната най-висока стойност за този месец. В Гранада и на Балеарските острови живакът стигна 33 градуса. Топло е и на север - в Страната на баските и Кантабрия - до 29 градуса. В най-различни части на страната - в Аликанте, Кадис, Сан Себастиан, Сантандер нощите са тропични - около 19 градуса.

Синоптиците отбелязват, че температурите са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните, като се очаква ново покачване  - 29 градуса в Билбао, Памплона, Сарагоса, до 32 - в Жирона, Каталуния.

На този фон испанските медии цитират подробно доклада в медицинското списание "Лансет", че климатичните промени заплашват глобалното здраве.

С 68 процента се е увеличила смъртността сред хората над 65 години, свързана с горещото време.