Връчиха дипломите на офицерите от Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“

Общество

27-10-2022, 14:41

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Вие ще имате и професионалния шанс, и задачата да реализирате дълго отлаганата модернизация на въоръжените ни сили“, изтъкна министърът на отбраната Димитър Стоянов в поздравлението си към офицерите от випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“, които на тържествена церемония получиха своите дипломи. Той подчерта, че заедно с новите звания, випускниците поемат тежестта на повече отговорности за бъдещето на въоръжените ни сили във все по-тревожно време на геополитическа нестабилност и засилващи се рискове и заплахи. Това съобщиха от пресцентъра на МО.
„Бъдещето на армията – утрешните й висши командири черпят от славните традиции на своите предшественици, от героите на нацията. Днес навлизате в нов етап от военната си кариера, под знака на патрона на випуска - полковник Борис Дрангов. Той е един от ярките символи на единството на нацията ни в началото на XX век“, акцентира министър Стоянов.

Той благодари на дипломантите за проявената отговорност и отдаденост в професионалната подготовка и изрази увереност в бъдещите им успехи. „Сигурен съм, че ще издържите успешно всички реални тестове на утрешния ден. Министерството на отбраната залага много на знанията и уменията Ви, на Вашата отговорност, дисциплина и всеотдайност“, каза министър Стоянов.  

Той пожела на офицерите успешна професионална реализация и силна мотивация за постоянно усъвършенстване.

"Днес изпълняваме дълга си във време на големи предизвикателства пред сигурността, най-големите за Европа от Втората световна война. Подготовката ви в тази обстановка е изключително важна за адекватната ни реакция по изпълнението на редица мероприятия", обърна се началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към випускниците.
Той посочи, че в настоящата сложна среда уменията на бъдещите командири да мотивират своите подчинени са решаващи. "Като командири ще трябва да се откроявате с експертните си знания, но и с умението си да интерпретирате правилно сложни ситуации, да се ориентирате в среда с много неизвестни и да намирате верния път към целта. Само така ще бъдете припознати като лидери", категоричен бе адмирал Ефтимов. Той отбеляза, че това е основополагащо изискване за постигането на зададените пред военнослужещите цели в интерес на сигурността и отбраната на страната ни. "Съвременните бойни действия изискват критично мислещи офицери", подчерта началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов акцентира също, че ангажиментите на Въоръжените ни сили в колективната отбрана, както и навлизането на новото въоръжение и техника по модернизационните проекти на Българската армия, сериозно повишават изискванията към нашите военнослужещи и тяхната подготовка.