Синдикатите искат 20% ръст на заплатите

Портфейл

28-10-2022, 10:01

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По-думите му по-затруднени са в публичния сектор

Вече над 300 предприятията и учреждения водят преговори за увеличение на заплатите, а ⅓ от тях са постигнали такова. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на “Здравей България” по Нова тв. “ В частния сектор договорените ръстове дори ще надминат инфлацията. Ще мине 20% на годишна база. Нашата цел е декемврийската заплата, без бонусите,  да бъде 20% по-висока от тази през декември 2021 г.”, обясни той.

По-думите му по-затруднени са в публичния сектор. “Те не могат да стигнат дори и половината от инфлацията. Нужни са компенсаторни мерки към тях. Иначе те ще обеднеят драматично”, каза президентът на КНСБ. 

Най-нуждаещи се обаче са хората на минимална заплата.  “Ние настояваме всички в парламента да намерят формулата”, апелира Димитров. 

По думите му с така заложените параметри на бюджета за 2022 г. страната ни е успяла да преизпълни дефицита. “Тези пари можеше да отидат към разходи, които са належащи”, смята Димитров и даде пример с хората, които са подпомагани за отопление. “Тези около 300 000 души, които се подпомагат за отопление, трябваше да бъдат разширени. Можеше поне да бъдат удвоени. Все още можем да дадем до 100 млн., за да може тези хора да изкарат зимата и да ги удвоим”, обясни той. 

Димитров коментира и влизането на България в еврозоната. Той обясни, че цените, които могат да бъдат закръглени за тези на най-консумираните продукти, като вода и кафе, например. “Там ще вървим нагоре.  От 60 ст, кафето може да стане 60 цента”, посочи той. но определи това като “полза”. “Ползата е огромна - няколко десетки милиарда лева ще бъдат освободени. Тези пари са за харчене. Когато влезем в еврозоната няма нужда от този ресурс. ⅓ от тях не могат да бъдат харчени, но ⅔ от тях могат да отидат за социални и инвестиционни цели”, каза още президентът на КНСБ.