"Булгаргаз" предлага поевтиняване на синьото гориво с 45%

Общество

28-10-2022, 12:20

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи изпълнителният директор Деница Златева

Нова, по-ниска цена на газа за ноември предлагат от „Булгаргаз”. Предложението е синьото гориво да поевтинее до 130 лева за мегаватчас. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране приеме тарифата, тя ще бъде по-ниска с 45% от тази за октомври и с 65% спрямо септември. Това съобщи изпълнителният директор Деница Златева, цитирана от Нова тв.

Като мотив за намалението от дружеството посочиха изключително конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от „Булгаргаз”, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорена цена през интерконектора с Гърция.

Газохранилището в Чирен е запълнено 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90 на сто от обема си.

"Два са компонентите. Първият е свързан с проведените търгове за доставка на втечнен газ за ноември и получените добри оферти. Отстъпките са между 38 и 50%. Дължи се и на спада в индекса", заяви тя.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов цената се доближава до прогнозната годишна тарифа. ''Отпада необходимостта от повишаване на цената за топлинната енергия", посочи той. „Ако цената е 130 лева, това ще е най-ниската цена от март досега”, заяви Иванов.

И КЕВР, и „Булгаргаз” предупредиха за покачване на цената през декември, но увериха, че няма да е с много.