Днес е Световният ден за борба с инсулта

Общество

29-10-2022, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В България се регистрират годишно около 82 398 случая

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно приблизително 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са много по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2-3 до 13 на 100 000.

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.

Редовни физически упражнения.

Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.

Намаляване консумацията на алкохол.

Избягване на тютюнопушенето.

Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети.