Атанас Пеканов: Референдум за еврото би било грешно решение

Политика

30-10-2022, 10:02

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Референдум за еврото би било грешно решение", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му времето за анализи отдавна е минало и трябва България да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

"Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно Бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор", допълни Атанас Пеканов.

Законите относно Плана за възстановяване трябва да се приемат до края на годината, добави Пеканов и поясни, че България ще получи парите по първия транш през тази година.

"В момента топката е в ръцете на Европейската комисия, България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана ще дойде в следващите седмици. Ако не се приемат законопроектите, второто плащане няма да дойде", каза още Атанас Пеканов.