Бойко Борисов: Внасяме закон за облагане на свръхпечалбите от руския петрол

Политика

30-10-2022, 15:56

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ-СДС ще внесe Закон за облагане на свръхпечалбите от руския петрол. Целта е да се компенсира с 1 лев на литър бензина и дизела. Това обяви при посещението си в Широка лъка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на освещаването на обновеното килийно училище в града.

"Ще внесем в Народното събрание проектозакон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании благодарение на дерогациите, които са издействани в Брюксел. Той трябва да включва дизела, както и обикновения бензин. Това ще касае не само физическите лица, но и бизнеса”, обяви Бойко Борисов.

Той обясни, че има фонд за гарантиране на енергийната сигурност, разликата в цената отива в този фонд и от там - на бензиностанциите.

"Убеден съм, че колегите от Демократична България ще искат да измият срама, че 6-7 месеца наблюдаваха как Кирил и Асен източиха над 7 милиарда в посока "Газпром" , каза Бойко Борисов.

Според него ДБ ще са първите, които ще се включат срещу тази несправедливост - срещу свръхпечалбата, която Кирил и Асен препират чрез дерогацията.

Председателят на ГЕРБ  уточни, че единствения начин да има правителство е това да стане чрез контактни групи.

"Призовавам да се говори за правителство, преди да се раздадат мандатите. Няма как на нас да ни бъде отказано да направим правителство и след това да подкрепяме други. Аз няма как да направя правителство само с ДПС и "Български възход", с "Възраждане" имаме съществени различия," добави Борисов.

Той посочи, че е склонен на всичко, което ще донесе спокойствие на българите. Борисов добави, че трябва да спрат обвиненията към президента Радев, че не прави бюджет и не управлява добре.

"Ние му натрисваме правителство, защото не можем да се разберем", уточни председателят на ГЕРБ.

"Сега е ужасно време, ужасна война. И ние ясно сме заявили позицията си. Най-големите партии в Европа ме канят като специален гост, за да ме чуят, да си говорим. Защото България, Балканите, Берлинският процес е изключително важен за тях", отбеляза още Бойко Борисов.