39 културни творци и дейци ще получат наградата "Златен век" за Деня на будителите

Общество

31-10-2022, 14:25

Снимка:

министерство на културата

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди „Златен век“ и грамоти 39 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на министерство на културата.

 Официалната церемония по награждаването ще се състои на 1 ноември /вторник/ в галерия „Средец” на Министерството на културата от 14 часа.

 На отличените съвременни будители ще бъдат връчени наградите на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие и звезда, почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен и сребърен и грамоти за принос към развитието и популяризирането на българската култура.

 На церемония, която ще започне същия ден от 15.30 ч. отново в галерия „Средец“ ще бъдат обявени и отличени също и носителите на Националната награда „Музейна образователна дейност” за 2022 г. Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми. Наградата е учредена от Министерството на културата в съответствие със Споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, подписано през 2018 г. и е връчена за първи път през 2020 г. Отличия се връчват в следните категории: „Културен институт - национален музей/художествена галерия”, „Културен институт - регионален музей”, „Културен институт  - общински музей/художествена галерия” и „Музеен специалист от национален, регионален и общински музей”.