Административният съд: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

Политика

01-11-2022, 11:46

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Арестът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен, реши Административния съд - София-град от 28 октомври 2022 г. С това магистратите потвърждават решението на Софийския районен съд, че арестът на Арнаудова е незаконен, предаде bTV.

Решението е по жалба от Главната дирекция „Национална полиция“ срещу определението на Софийски районен съд. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева.

В края на март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на партията Севделина Арнаудова бяха арестувани за 24 часа, а след това освободени без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков.

И тримата обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Процесът за ареста на Горанов тепърва ще се гледа от Административния съд. 

Разпореденото задържане за 24 часа „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се посочва в решението на Административния съд.

От съда посочват, че в заповедта за задържане липсват „обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни“, че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение.

В решението се посочва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.